Всяка година 26 милиона души напускат дома си заради природни бедствия. Според различни анализи всяка секунда някой на планетата решава да мигрира заради суша, наводнение, земетресение или друга природна сила.

В добричките села Бдинци и Вратарите има всичко друго, но водата е оскъдна. Безспорно ВиК инфраструктура е стара и проблемна. По-страшното е, че валежите намаляват и животворната течност липсва дори в кладенците, оплакват се местните хора. Според кметския наместник в Вратарите Живко Трифонов голяма част от всичките около 60 кладенеца там са пресъхнали, предава NOVA.

Една след друга, къщите в региона опустяват, а хората бягат. Няма и кой да купи предлаганите за продажба имоти.

В следващите 5 години има голяма вероятност планетата да се затопли с още градус и половина. Ако преминем тази граница, светът ще се сблъска със страшни природни катастрофи, а региони като Добруджа ще са обречени на продължителни суши и обезлюдяване. Зорница Спасова от climateka.bg коментира, че Югоизточна Европа и в частност България са застрашени от засушаване.

У нас климатичните мигранти бягат основно към големия град или към друг район от страната. България засега е по-скоро на пътя на огромни маси хора от Африка и Близкия Изток към вътрешността на Европа.

„Климатичните бежанци като количество са двойно повече от тези, които бягат от войни или по икономически причини”, обяснява глобалните тенденции Зорница Спасова, която е изследвала този въпрос.

За климатичната миграция има и други причини. Световният океан например, е повишил нивото си с 20 см за последните десетилетия. Прогнозите на ООН са водата да се вдигне с 1 метър до края на века.

Така тихоокеанската държава Тувалу се очертава да е първата страна, изцяло заличена от картата, а след нея под вода ще останат и други острови от този тип.

Прочетете и:

ООН: Светът не е подготвен за климатичните промени

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Климатичните промени през 2021 г. са отнели живота на стотици хора в САЩ