Времето в сряда ще продължи да бъде облачно. Валежите ще са на много места и ще бъдат предимно от дъжд. Вятърът през деня ще е слаб до умерен от север-северозапаб. Максималните температури ще са в интервала 3-5 градуса в западната половина на страната и от 9 до 11 в източната.

До вечерта валежите постепенно ще отслабват и спират.

По думите на климатолога Симеон Матев, който гостува в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS, през Балканите преминава средиземноморски циклон, който носи валежите.

„Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, така се компрометира бъдещата реколта. Съвкупност от няколко процеса пречеше на валежите да дойдат на Балканите. Има тенденция на удължаване на периодите, в които не вали, следвани от период на продължителни валежи. Тя ще продължи, така че трябва да свикваме“, разкри той.

Според него няма да има поледици.

„Сряда срещу четвъртък е възможно да се образува киша на места и това да е проблем. Силният вятър няма да създаде сериозни проблеми. На места ще имаме временно разливане на речни корита. Идната седмица предстои затопляне“, прогнозира Матев.

 Климатологът съобщи, че този януари може да се окаже най-топлият досега.

„Има места в Северна България с температури, по-високи със 7-8 градуса от обичайните. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима“, обясни той.

Матев също призова скиорите да внимават, тъй като в планините има стар сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.

Още за времето:

Посрещнахме най-безснежния януари за последните 8 години

Туристи отменят резервации в родните ски курорти заради липсата на сняг

Монтана отбеляза температурен рекорд в първия ден на 2023 г.