Южното Черноморие бавно се съвзема от преживения ужас. Военни се включиха във възстановяването на ключовите инфраструктурни обекти. Тежка техника потегли към най-засегнатите населени места, за да достави вода и храна.

Държавата обеща финансова помощ. В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди. Все още има разрушени пътища. Образувано е досъдебно производство за бедствието, което взе 4 жертви.

Остава забраната за пиене на вода от водопровода, както и за къпане в морето. Електричеството на повечето места е възстановено, с изключение на ниските точки, където все още има каравани и бунгала под вода. Предстои изграждането на временен мост северно от къмпинг „Нестинарка”.

Продължава извозването на временното съоръжение, заяви инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас. След това ще бъде бутнат старият и на негово място ще бъде изграден нов, по-стабилен, обясни още той.  По временния мост ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.

Отворен е пътят между Синеморец и Ахтопол. Всички населени места са проходими, има достъп. Продължават обследванията, обясни още инж. Порязов.

Кметът на Царево Георги Лапчев даде актуална информация за обстановката в града. По думите му експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста, сред които и този по пътя между Царево и Малко Търново. Предстои съоръжението да бъде обследвано. По думите му продължава източването на водата от язовирите. Кризисният щаб е решил тя да бъде източена докрай, защото язовирните стени са обрушени и трябва да започне тяхното реновиране.

„Армията и военните инженери ще помогнат с експертиза за мостовите съоръжения. На крайбрежната алея имаме напълно откъснато такова, ще се опитаме да го премостим, за да имаме достъп до квартал „Василико”, каза градоначалникът пред NOVA. Токът е пуснат към всички населени места, обяви още Лапчев. Той увери, че навсякъде има вода, но и днес важи забраната за пиенето ѝ.

Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи кметът на Царево. Няма откъснати села, има достъпност до всяко от тях, каза още Георги Лапчев. Въпреки че няма нови сигнали за изчезнали хора, издирвателните дейности продължават и днес. Според него няма опасност от екологична катастрофа, но всеки един евентуален сигнал ще бъде проверен.

Лапчев коментира и въпроса били ли са включени системите за ранно оповестяване при бедствие. По думите му те са били активирани четири пъти, и то още при силния дъжд, преди да има наличие на приливна вълна.

Има открита сметка за дарения към Община Царево, която е публикувана на сайта на институцията.

В село Кости хората се оплакват, че при всеки по-силен дъжд има проблеми.

„Кметът каквото може направи, малко пари като отпуснат. Преди имаше 4 моста, сега няма. Дерето иска цялостен ремонт, стените да се повдигнат нагоре, да се сложи мост”, разказа Димитър.

„Със сигурност ще се направи дерето. Има средства - над 1,5 милиона лева са отпуснати. Единственият проблем е с обществените поръчки. На 5-и трябваше да бъде сключен договорът. Но отново има обжалване”, каза кметът на селото Антон Ангелов.

Описът на щетите в село Кости е приключил още в сряда.

По темата:

Преустановено е къпането в морето в Бургаска област

Евакуират хората в Царево, обявиха бедствено положение

Каква е обстановката в област Бургас след пороите