Проливен дъжд в Пловдивско е оставил учителка без дом

Къщата на жената се срутила пред очите ѝ

Порой остави без дом директора на училището в пловдивското село Дълго поле. Къщата на жената се срутва пред очите ѝ, а тя остава на улицата. Трогнати от съдбата ѝ, нейни колеги от цялата страна организират кампания в социалните мрежи, за да ѝ помогнат.

Това се случва в деня на изборите, 11 юли, когато България гласува за парламент. Рано сутринта домът на Стойна Делчева рухва пред очите ѝ. Това е семейната къща, която е градила цял живот и в която е отгледала двете си дъщери.

„Чух някакво странно пукане, пращане като от греди, от кирпич. Не можах да определя какво е. Около минута-две се чуваше. Тогава две от стените се свлякоха”, разказа жената пред екип на NOVA.

Причината за рухването според строителните експерти са високите подпочвени води и проливните дъждове, които подкопали основите на кирпичената къща. Сградата, състояща се от три стаи и подземен килер, била построена преди 70 години.

До преди два дни жената обитавала пристройката в двора. Пригодила две от стаите за живеене. В тях прибрала оцелялата покъщнина. Подпряла с метални греди тавана, за да не рухне, но се оказало, че стените ще се срутят всеки момент, защото са пропити с влага.

„Водата навлезе вкъщи. Миризмата не е приятна. Има риск да се срутят и двете стени и за това е доста опасно за живеене”, споделя още жената.

Стойна губи съпруга си преди 6 месеца и сега ѝ се налага да се справя сама. Неочаквано се сблъсква и с друг проблем. Въпреки че от 17 години не е пропускала да застрахова имота си, компанията отказва да изплати обезщетение.  

Стойна е учител по химия и е обучила стотици деца. Днес Николай Здравков, който е ученик от първия ѝ випуск, е готов да ѝ подаде ръка за помощ.

„Просто домът е най-важен. Всичко друго е Божа работа”, казва мъжът.

Кметството няма средства, но ще поиска от Община Калояново за пострадалата директорка да бъде отпусната финансова помощ. Всички в селото са готови да помогнат.

Прочетете и:

Унищожителна градушка в Пловдивско

Градушката край Пловдив унищожи близо 100% от продукцията