За първи път в историята на България на територията на страната е забелязано гнездящо розово фламинго, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Според орнитолога Владимир Младенов в събота сутринта са били забелязани група от над 600 възрастни фламинги.

„Първоначално помислихме, че мътят, но на този етап строят само гнезда. Наблюдаваме ги активно, те правят опити да гнездят и на други локации. Все още нямаме 100-процентово гнездене. Приемаме, че видът гнезди, в момента, в който са снесли яйца. При този вид е нормално да строят гнезда и после да ги изоставят, ако преценят, че средата не е достатъчно добра“, обясни той.

По думите му същевременно се забелязва и засилено човешко присъствие в Атанасовското езеро.

„Това притеснява птиците и им влияе негативно, те са изключително чувствителни към човешко присъствие, няма да снесат на място, което може да бъде достигнато от човек. Това може да е една от причините за смяна на локации. Атанасовското езеро е много добро местообитание за тях, само безпокойството би ги стресирало, това е защитена зона и влизането по дигите е забранено“, заяви Младенов. И допълни, че ако се стигне до мътене, инкубационният период е около 20 дни.

Повече вижте във видеото.

Още по темата:

За първи път у нас – забелязаха гнездящо розово фламинго

Рекорден брой розово фламинго у нас

Хиляди фламинги ще зимуват край бургаските езера