Пустинният прах от Сахара е напът да напусне България. Очаква се до утре обстановката да се нормализира. От дни синоптиците предупреждаваха за висока концентрация на фини прахови частици.

Софиянци започнаха новата седмица в търсене на сянка и прохлада. Избраха парковете, въпреки предупрежденията за прах от Сахара.

„Мен лично този прах не ме притеснява кой знае колко. Ако искахме да се предпазим, щяхме да се изнесем и да не живеем в София“, каза Светлозара пред камерата на NOVA.

Според Сабина едва ли има начин да се спре пясъка от Сахара. „Все пак това са ветрове“, каза тя.

Преносът на сахарски прах започна още на 29 март. „След това временно намаля, но сега – вчера и днес, е по-висока концентрацията“, каза Анастасия Кирилова от НИМХ.

Според климатолози първата предпоставка за пренос на прах е формирането на пясъчна буря в Северна Африка.

„И прахът от тази пясъчна буря, посредством възходящи движения, достига до височина три-пет, а понякога и повече хиляди метра над земната повърхност. От там атмосферната циркулация подхваща този пустинен прах и го пренася в Европа“, заяви климатологът Симеон Матев.

От Института по метеорология и хидрология казват, че явлението не е необичайно, когато говорим за пренос на пустинен прах с ниска концентрация.

Анастасия Кирилова заяви, че с такава висока концентрация запрашаване се случва по-рядко, веднъж-дваж годишно. Затова пулмолозите предупреждават – дори здрав човек може да почувства дискомфорт.

„Може да кашля, може да киха, може да му сълзят очите или да зачервеят конюнктивите“, каза пулмологът д-р София Ангелова.

По думите на д-р Ангелова пустинният прах е особено опасен за хронично болниците пациенти.

„Това са болните с бронхиална астма, с хронично обструктивна белодробна болест, при тях може да се появи и задух. Затова не пропускайте вашите медикаменти“, съветва пулмологът.

Заради замърсения въздух част от детските градини в столицата преустановиха занимания на открито. На този фон температурите остават по-високи от обичайните за април. Вчера в Русе падна 35-годишен температурен рекорд.

„Измерената температура вчера беше 30,2 градуса“, каза Емилия Петранова от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

В Монтана живакът достигна 33 градуса. Според климатолога Симеон Матев това е аномалия.

Прочетете и:

Повишава се опасността от горски и полски пожари у нас

Температурни рекорди в редица градове у нас

Какво ще е времето през април