Марсоходът на НАСА вероятно е взел първа проба от повърхността на Червената планета, след като миналия месец не успя, съобщават световните медии.

Главният инженер на марсохода "Пърсивиърънс" Адам Стелцнър я нарече "перфектна проба".

 

 

В профила си в социалната платформа Twitter той публикува, че досега никога не е бил така щастлив да види дупка в скала.

Малко по-късно от НАСА обявиха, че изчакват да получат още снимки, преди да обявят мисията за успешна, макар че "екипът е уверен, че пробата е взета".

В началото на август "Пърсивиърънс" проби доста по-мека скала, пробата се изплъзна и не влезе в титаниевата тръба, предназначена за нейното съхранение.

Първите снимки, получени в НАСА, показват проба в тръбата, но последващите изображения не са били напълно категорични заради липса на светлина. 

 

 

Според специалистите от космическата агенция е възможно пробата с дебелина на молив да е попаднала по-навътре в тръбата в резултат на вибрациите. Затова те ще изчакат допълнителни кадри.

Задачата на "Пърсивиърънс" на Марс е да вземе проби от скали и грунт и да ги съхрани в специалните контейнери. Друга мисия през 2026 г. ще прибере контейнерите с пробите от Марс и ще ги достави на Земята за обработка.

Прочетете и:

Какво става на Марс

"Пърсивиърънс" не успя да събере проби от Марс

Хеликоптерът "Инджинюъти" направи най-сложния си полет на Марс