Модерните джаджи са нещо, което използваме всеки ден. Те определено улесняват живота ни, но имат и редица негативни аспекти, най-сериозният от които е излъчваната от тях специфична радиация. Смята се, че определени растения могат да сведат до минимум излагането на вредно електромагнитно излъчване. За тях е известно, че абсорбират или се борят с тези вълни.

Радиацията от електронните устройства може да има отрицателно въздействие върху тялото и здравето, особено при често и продължително излагане. Известно е, че причинява често главоболие и може да повиши нивата на стрес.

Отглеждането на някои растения в дома ви обаче може да се бори с тези симптоми. От Edna.bg ни подсказват кои са те:

Кактус

В списъка на най-добрите растения, които могат да абсорбират радиация, кактусът се очертава като един от най-добрите. За да могат повечето растения да бъдат ефективни в абсорбирането на радиация, те трябва да бъдат физически разположени между вас и устройството, което излъчва радиация. Но това не е така при кактуса – стига само да го поставите в стаята.

[img]50584724[/img]

Змийско растение

Известно е, че това растение е много ефективно при превръщането на въглеродния диоксид в кислород. Ако да имате по-чист въздух и да подобрите здравето на белите си дробове, змийското растение би било чудесно допълнение към дома ви. То не изисква много поддръжка или поливане, което е още една добра причина да го внесете във вашето вътрешно пространство.

Най-добре е да се постави някъде, където няма пряк контакт със слънчевата светлина. За максимални резултати по отношение на абсорбирането на радиация, поставете го близо до компютър, Wi-Fi устройство или друга електроника, която излъчва радиация.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Каменен лотос

Фактът, че този сукулент е малък по размер, го прави идеалният избор за растение, което да поставите на работното си бюро. Когато го сложите до вашия компютър, то може да елиминира радиацията и също така да осигури приятна декорация на работното ви пространство. Освен че е ефективен при защита срещу радиация, каменният лотос се нуждае от много малко светлина и вода за оцеляване.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Алое вера

Друг вид сукулентно растение, което също предлага защита срещу вредната радиация, е алое вера. То е способно да абсорбира дори високи нива на радиация. Този вид растение е известно в историята със своите лечебни свойства. Можете също да използвате алое вера върху кожата и косата си.

Освен че може да абсорбира радиацията, алое вера може да пречисти въздуха, като преобразува въглеродния диоксид в кислород.

Когато се грижите за алое вера, не забравяйте, че то може да изгори, ако е изложено на твърде много пряка слънчева светлина. Изберете място, което получава до около 6 часа слънчева светлина на ден. Уверете се, че в саксията не се задържа твърде много вода, тъй като това също може да убие растението.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Аспарагус

Това е прекрасно растение за декарация на дома, защото е пищно и жизнено. Можете да го поставите във висящи саксии, за да покажете естетическите му качества и да осигурите красив акцент във вашия дом.

За разлика от другите растения в този списък, аспарагусът изисква поддръжка. Това растение обича водата, затова го поливайте често. Също така е добра идея да наторите почвата, в която вирее, за да му осигурите достатъчно хранителни вещества.

Аспарагусът е силно растение, известно със своите абсорбиращи радиацията качества. Той има антиоксидантни свойства, които му позволяват да се бори срещу щетите, които могат да възникнат от излъчването на радиация.

Снимка: Derek Ramsey, Wikipedia Снимка: Derek Ramsey, Wikipedia

Прочетете също и:

Тези стайни растения пречистват въздуха

Растенията, които ще абсорбират влагата в дома ви

Тези растения гонят комарите