След опустошителните земетресения, които разтресоха Западен Афганистан на 7 октомври, страната отново бе ударена от нов трус с магнитуд 6,5 по Рихтер през изминалия уикенд. При него има поне един загинал и десетки ранени.

„Бях навън, когато стана земетресението, и не знаех какво се случва. Когато отмина, се прибрах вкъщи и видях, че дъщерите ми се намират под срутените стени на дома ни. Другата ми дъщеря си счупи ръката“, заяви Зиба, предава NOVA.

Много села са засегнати от трусовете, някои населени места са почти изцяло изравнени със земята.

 

 

„Тези, които са оцелели, са загубили всичко. Те са останали без подслон и храна. Общият брой на земетресенията и множеството вторични трусове в последните дни достигна 7“, разказа Филип.

Пример за опустошителната сила на природното бедствие е село Сиах Аб. Единственото, останало от него в момента, са купища отломки. В това отдалечено селище са живеели 300 семейства. Алиф е единственият оцелял от седемчленното си семейство. Той губи три дъщери, двама синове и съпругата си. По време на земетресението е живял и работел в Иран, за да изхранва семейството си, и това го е спасило. Сега се е върнал живее сам в палатка близо до срутения си дом.

 

 

„Когато се прибрах вкъщи, не видях никого от близките си, единствено бяха останали тези дрехи. Това е панталонът на моята любима. Това е, което ми остана, сега сме само аз и моят Бог“, споделя Алиф.

По време на земетресението цели други семейства са загубили живота си. Властите в Афганистан съобщават, че броят на жертвите в засегнатите от серията земетресения западни провинции на страната е надхвърлил 2400 души.

Прочетете също и:

Над 11 000 души са пострадали при земетресенията в Афганистан

Продължава сеизмичната активност в Афганистан

 

Източник: NOVA