В началото на седмицата световните информационни агенции съобщиха, че е регистриран нов световен рекорд за най-дълга мълния.

Светкавицата е достигнала дължина 768 км над щатите Тексас, Луизиана и Мисисипи през април 2020 г., по данни на Световната метеорологична организация. Предишният рекорд е от 2018 г., когато над Бразилия се извива мълния с дължина 709 км.

 

През 2020 г. светкавица над Уругвай и северната част на Аржентина се наблюдава в продължение на 17,1 секунди, с което надминава предишен рекорд от 16,7 секунди.

Обкновено мълниите не се простират на повече от 16 км и не са с продължителност повече от една секунда, затова тези два рекорда са много необичайни – това е мнението на Рандал Сървени от университета на Аризона, който ръководи звеното за утвърждаване на рекордите в световната организация.

Рекордите, които не са свързани с климатичните промени, са наблюдавани и потвърдени благодарение на нова спътникова проследяваща технология. Районите, където са регистрирани, са сред местата по света, характеризиращи се с интензивни бури.

Прочетете и:

1,3 милиона мълнии над Австралия само за ден

Глобално затопляне = повече мълнии