Рейнджъри се борят за опазване на жирафите в Кения

Популацията им е намаляла с до 80% в последните 30 години

Жирафите в Кения са изправени пред все по-големи предизвикателства за оцеляването на вида. В опит да опазят намаляващата популация, ветеринарни лекари и рейнджъри от Националния резерват поставят устройства с GPS проследяване на 25 от животните. Лекари като Муками Роуро са част от екипа, който се стреми да се пребори със заплахите, пред които са изправени.

Според ветеринарния лекар Муками Роуро една от непосредствените заплахи за жирафите е загубата на местообитания, а основната причина за това е изменението на климата.

„Времето се изменя, дъждовният сезон вече не е дъждовен, има по-дълги периоди на суша и това кара жирафите да мигрират в райони, в които са се заселили хора“, казва Роуро, предава NOVANEWS.

 

 

Началото на инициативата е още през 2017 г. и основна ѝ цел е да следи пространството, което животните използват за местообитание в Кения. Така се набавят жизненоважни данни за подпомагане на стратегиите за опазването им.

По думите на Майкъл Ньороге, също ветеринарен лекар, маркирането на жирафите ще помогне проследяването на различни миграционни маршрути.

„А на администрацията ще помогне да разбере как трябва да управлява общата територия, така че да намали броя на оградите в резервата“, казва Ньороге.

 

 

Координаторът на програмата за опазване на жирафите Артур Мунеза споделя, че устройствата за проследяване дават точни данни, чрез които може да проследяват животните.

„Можем да ги програмираме да ни дават информация на интервал от 15 минути или един час, за да можем да видим къде се движат и дали има някакви пречки по пътя им”, казва Мунеза.

Някога са били широко разпространени в 25 африкански държави, а сега жирафите са намалели драстично. От средата на 90-те години на миналия век популацията им в Кения е намаляла с до 80%.

Прочетете също и:

Любопитни факти за дивата природа

Застрашени от изчезване са 40% от растенията и животните в САЩ

Губим 150 животински и растителни вида всеки ден