Хората променят климата по безпрецедентен и необратим начин, сочат тревожни данни от мащабен доклад на междуправителствената експертна група на ООН по темата. Екокатастрофа може да бъде избегната само със спешни действия. Експерти разкриха какво ни очаква.

Предстоят екстремни горещи вълни, суши, пожари и наводения. Ключовата температурна граница вероятно ще бъде премината още преди следващото десетилетие. Изследването е изготвено на базата на проучване на над 14 000 експерти.

 

 

Екокатастрофата може да бъде избегната само, ако светът предприеме спешни действия.

„Загубили ли сме надежда? Не и да. Според този доклад все още имаме шанс да спрем негативната климатична тенденция през средата на този век, като ограничим особено използването на изкопаеми горива и като спрем обезлесяването”, смята Петери Талас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, цитиран от NOVA.

Част от промените, предизвикани от хората, са необратими. Примери дават от една от най-големите природозащитни организации в световен мащаб.

Повишаването на океанските нива, колкото и да намаляваме емисиите, ще продължи. Съществуват огромни градове по света на бреговете, където просто няма да става за живот и ще има милиони климатични бежанци. На някои места в Близкия Изток температурите ще се увеличат отвън нивото, при което може да съществува дългосрочно човешкото население”, обясни Апостол Дянков – експерт по климат и енергия към WWF.

 

 

Колкото до България – и при най-оптимистичния сценарий, очакванията са за сериозни аномалии и бедствия.

„България и балканският полуостров са зона на уязвимост. Очакваме, че при повишение на температурите, ще имаме увеличение на екстремните метеорологични явления. Явления, свързани с прояви на екстремна горещина”, посочи доц. д-р Христо Червенков от Националния институт по метеорология и хидрология.

Стъпките за действия у нас са набелязани.

Да садим дървета, ЕС има проект за засаждането на 3 милиарда дървета. Да преминем към възобновяеми енергийни източници, да преминем към беземисионен транспорт”, обясни Апостолов.

Дори емисиите да намалеят драстично, експертите очакват средните температури у нас да се повишат с 2-3 градуса през следващите 10 години.

Още по темата:

Човешката дейност променя климата, но не към добро

Природата се обърна срещу нас през юли

Учени от цял свят искат спешни мерки срещу климатичните промени

Рекордните горещини вероятно ще станат обичайни

Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари