Рекордни количества въглероден диоксид в атмосферата

Концентрацията на вредния газ не е достигала толкова високи стойности

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достигна рекордни стойности. Американската атмосферна обсерватория, която се намира на вулкана Мауна-Лоа на Хавайските острови, измери стойности, които превишават 421 части на милион.

 

 

През миналия уикенд средният дневен показател е отчел 421,21 части на милион. До този момент концентрацията никога не бе превишавала 420.

По това време на година обикновено показателите на въглероден диоксид достигат пикови стойности. През последните два месеца непрекъснато се регистрират стойности, които превишават 417 части на милион. При това положение специалистите очакват средногодишният показател да надвиши 416 части на милион.

 

През последните 50 години концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата непрекъснато се следи от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Преди началото на индустриалната епоха нивото на парниковия газ не е надвишавало 280 части на милион. Първата рекордна стойност от 403 части на милион е била отчетена през 2016 г., а втората, 415,26 части на милион, е регистрирана през 2019 г.

Прочетете също и:

Парниковите газове в атмосферата не намаляват

7 факта, които доказват, че сме изправени пред извънредна климатична ситуация

Въглеродният диоксид влияе много повече на атмосферата, отколкото се смяташе досега