Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в България и втората най-топла в Европа. Това показват данните на климатолога Симеон Матев, които той представи в анализа „Съвременни изменения на климата в България“, предава NOVA.

Според данните глобалната температура през февруари отново е прекрачила прага от 1,5 °C, регистрирайки стойност от 1,77 °C. За изминалите 12 месеца средната глобална температура е най-високата регистрирана в света.

В Европа февруари също е бил значително по-топъл от нормалното и е на второ място по положителна аномалия, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за периода 1991 – 2020 година.

В България февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като месечната аномалия средно за страната е повече от 5 °C, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била дори над 7 °C. В нито един ден през месеца не е имало снежна покривка в равнинната част на страната, включително и по високите западни полета, като и в София.

Според доклада скоростта на повишение на месечната температура от 2000 г. насам е с голяма стойност – близо 1 °C на десетилетие.

След като Европа записа най-топлата си зима миналата година, тазгодишната се нарежда на второ място, като е била с 1,44 °C по-топла, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. В България изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г., като зимните рекорди се дължат основно на топлия февруари.

Прочетете също и:

Доклад за климатичните рискове в Европа: Какви са опасностите за България

Най-горещата година от близо век: Как се променя климатът