С 27% са намалели насекомите на планетата

Кой е отговорен за изчезването им

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Учени установиха, че за последните 30 години светът е загубил над 25% от насекомите си, съобщи NOVA.

Според проучване на "Сайънс" пчелите, както и други насекоми, които опрашват растенията и са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите, изчезват със скорост малко под 1% годишно.

„Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. „апокалипсис на насекоми“. Но то все още е „ужасно тревожно", съобщава водещият автор на изследването ентомологът Роел ван Клинк от германския Център за интегративна биология.

По думите на Ник Хадад, експерт по пеперуди от Мичиганския университет, спадът в броя на насекомите на сушата продължава.

„Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми“, посочва той.

 

 

Най-пагубно е намаляването на насекомите в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа. От друга страна, изглежда, че спадът се изравнява в САЩ през последните години, базирано на информацията от проучването, което събра по-ранни изследвания на повече от 10 000 вида с данни от 1 676 места.

Средният Запад губи 4% от насекомите си всяка година. 

„Големите глобални загуби изглежда са около градските и крайградските райони и културите, където бръмбарите губят храната и местообитанието си“, казва Клинк.

Други учени смятат, че резултатите имат смисъл, но се притесняват, че в проучването липсват изследвания и данни от някои големи области, като тропиците и Африка.

Според Ван Клинк изчезването на насекомите няма връзка с промените в климата. Той смята, че основният проблем е разширяващата се урбанизация, която поглъща планетата и унищожава терени, на които насекомите живеят и се хранят. 

Прочетете също и:

Насекомите намаляват

Популацията на някои птици намалява застрашително