В последната пълна седмица на януари характерът на времето ще се приближи до зимата. Температурите ще се понижат и в комбинация с динамичните процеси в Средиземноморието ще осигурят снеговалежи.

С облачно и ветровито време започва новата семица. Вятърът ще е студен със североизточна компонента, а поривите ще са по-силни в някои райони на Дунавската равнина. Валежите ще са предимно от дъжд и ще бъдат в западната половина на страната. В средната и високата част на планинските масиви в Западна България ще вали сняг.

Дневните температури ще са между 7 и 12 градуса, в планините – между минус 2 и плюс 4, спрямо надморската височина.

С прекъсвания валежите ще продължат и във вторник, отново в районите на запад. Заради по-ниските температури обаче в планините и по високите котловини ще падне сняг. Не се очаква значителна нова снежна покривка.

Пореден средиземноморски циклон ще засегне страната ни от четвъртък до неделя с по-значителни валежи в първите два дни. Заради нахлуващия студен въздух валежите ще са от сняг на повече места в страната, но отново най-вече в западна, централна и на места в Североизточна България.

Температурите ще се понижат осезаемо и към края на работната седмица сутрин термометрите ще падат до минус 7 – минус 8 градуса, през деня – от 0 до 5 – 6 градуса.

В последните 2-3 дни на януари и първите на февруари облачността ще е с повече разкъсвания, но ще остане студено със зимни температури. Има изгледи за валежи, които на повечето места ще са от сняг.

Още за времето:

Как влияят ниските температури на хората със сърдечно-съдови заболявания

Над 20 градуса отчетоха пет станции в страната

Съвети за здрави нокти през зимата