Ръцете ни страдат много от студеното време през зимата – освен измръзването на пръстите, кожата става суха и напукана, а ноктите лесно чупливи.

Не е нужно всяка седмица да ходите на маникюр, за да се справите с тези проблеми. Можете просто да последвате съветите на Edna.bg, които можете да приложите в домашни условия.

Не забравяйте ръкавиците. Близо е до ума, но хората често забравят. Старайте се всеки път, когато излизате навън през зимата, да носите ръкавици, които да ви топлят.

Нанасяйте подходящ подхранващ крем след всяко миене на ръцете. Много е вероятно от студа кожичките отстрани на ноктите да станат повече. Това се дължи на измръзването на пръстите и суровите метеорологични условия.

Снабдете се с подходящ подхранващ гел или масло и го нанасяйте редовно. Най-добре това да става вечер, когато си почивате и гледате филм или четете книга, за да попие спокойно емулсията в кожата.

Срещу напуканите длани може да използвате дълбоко подхранващ крем. Нанасяйте го вечер преди лягане с масажни движения.

Може да използвате и помощта на специални ръкавици. Те имат за цел да затоплят ръцете и да помогнат на крема да попие по-добре в кожата, а не в чаршафите.

С пожълтяването на нокътната плоча може да се преборите с помощта на прясно изцеден лимонов сок. Топете пръсти в него или търкайте ноктите с тампон напоен със сока.

Ползвайте заздравител за нокти, тъй като той ще укрепи нокътната плоча и ще запази целостта на маникюра ви.

Ако ноктите ви се разслояват, то е нужно да положите особено сериозна грижа. Първо – не режете ноктите, а само ги пилете с подходяща пила.

Ползвайте подхранващи масла редовно и яжте пресни плодове и зеленчуци, а при нужда може да приемате и подходящи хранителни добавки.

Състоянието на ноктите и косата често е свидетелство за здравословното състояние на организма, така че ако имате някакви проблеми, не ги приемайте като чисто козметичен дефект.

Прочетете също и:

В сезона на грипа: 5 храни, които ще ви помогнат да се справите

Без излишни килограми след празниците – ето как

3 сгряващи напитки с аромат на Коледа