До края на работната седмица над страната облачността ще е разкъсана. Значителна ще бъде над южните и източните райони, където на отделни места се очакват слаби превалявания от дъжд. Вятърът постепенно ще отслабва в четъвртък и в почти напълно ще стихне в петък.

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

Предстоящият октомври ще бъде с сравнително хладен. Валежите ще бъдат около средната климатична норма за този период от годината.

През първите дни на новия месец температурите ще са по-високи от обичайните, но след серия от атмосферни смущения, ще се понижат. Това се очаква да се случи към края на следващата седмица.

В планините ще бъде подходящо за разходки и туризъм, а по Черноморието през някои дни ще стават за плажуване, тъй като температурата на морската вода ще се задържи в стойности между 22 и 24 градуса.

Около средата на месеца ни очакват повече облачни дни, с валежи и по-ниски температури. Чувствително ще е застудяването в планинските райони, като по-високите части на масивите от западната половина на страната са възможни превалявания от сняг.

Прогнозира се отслабване на вятъра след 13-14 октомври, което ще доведе до образуване на мъгли около речните басейни. Безветрените дни ще бъдат и предпоставка за замърсяване на въздуха в по-големите градове и край индустриалните райони.

Още за времето:

Климатолог: Възможно е през втората половина на есента да завали и сняг

Европа посреща есента с валежи и захлаждане

Астрономическата есен настъпва с температури до 37 градуса

Време за четене: 6 романтични книги за септември

 

Източник: БТА, НИМХ