Седмицата, в която ще отбележим началото на астрономическата пролет, започва с 3 дни с поносими мартенски температури, но отново завършва с февруарски студ. Полярният вихър около Северния полюс праща поредния си леден език към нашите географски ширини, който ще задържи времето нетипично студено и с валежи, научаваме от синоптика на NOVA Николай Василковски.

В понеделник в Западна и Централна България ще е слънчево, докато в областите на изток облачността ще е променлива. Тихо време – мразовито сутринта с температури до минус 8 – минус 9 градуса, а следобед – в интервала от 6 до 11 градуса. В планините също ще се усети затопляне и температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят между 0 и минус 6 градуса.

Тихо и спокойно време се очаква и във вторник. Облачността ще се увеличи в хода на деня, но без валежи. Температурите в ранните часове ще паднат под минус 5 градуса в някои райони, но през деня ще са от 8-9 до 13-14 градуса.

Промяна ще настъпи в сряда. Температурите сутринта ще са около нулата, а през деня – с градус-два по-ниски от тези във вторник. В часовете следобед и вечерта от север на юг ще започнат валежи от дъжд. Ще нахлуе студен въздух и с понижаването на температурите през нощта и в четвъртък дъждът ще се обръща в сняг в планините, в районите около тях и тук-там в Североизтока.

От петък до края на седмицата валежите от сняг няма да са особено значителни, но температурите отново ще се понижат. Ще посрещнем астрономическата пролет със студено време и потенциал за слаби снеговалежи в южната половина на страната.

В последната пълна седмица на март времето ще остане динамично и често променливо. Покрай формирането на зони с ниско атмосферно налягане в Средиземноморието потенциал за валежи от дъжд и сняг има около 21-23 март и около 29 март. От 24 до към 28 март метеорологичните модели прогнозират повече слънце и по-високи пролетни температури.

Още за времето:

Климатичната криза е на прага ни

Световните реки са замърсени в токсична степен

Регистрирани са няколко изригвания на вулкана Мерапи