Този понеделник бреговата охрана на САЩ заяви, че разследва близо 350 сигнала за нефтени разливи край Мексиканския залив след урагана Айда.

На 29 август стихията се стовари върху щата Луизиана с ветрове достигащи скорост над 240 км/ч. Последиците не са само разрушените домове на местните жители, но и невиждан хаос при офшорните платформи за производство на петрол.

 

 

Над 100 такива платформи към момента са затворени.

Самолети на бреговата охрана провеждат прелитания край бреговете на Луизиана в търсене на разливи.

Един от най-големите петролни разливи се намира в залива Марчанд близо до пристанище Фуршон и достига дължина над 17 км. Оказва се, че ураганът е спукал повреден и неактивен тръбопровод, собственост на местна енергийна компания.

По последна информация разливът е спрян и в момента се почиства. Все още не е ясно обаче какво количество петрол е било освободено в океана.

 

 

Нефтените разливи могат да окажат необратими последици за околната среда. Той може да засегне животните и растенията, като например полепне по козината на бозайниците или оперението на птиците и намали изолиращата им способност, правейки ги по-уязвими на температурни изменения.

Разливите на петрол са отговорни и за влошаването на качеството на въздуха, тъй като суровият нефт е изграден основно от въглеводороди, които съдържат токсични химикали.

През април 2010 г. огромен нефтен разлив, причинен от изтичане на суров петрол след експлозията на нефтената платформа „Deepwater Horizon“, е отговорен за смъртта на десетки души и хиляди морски обитатели.

Прочетете също и:

Българин с разказ за унищожителния ураган Айда

Най-малко 46 жертви на наводненията в САЩ