САЩ разследват близо 350 нефтени разлива след урагана Айда

Едно от маслените петна достига 17 км дължина

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Този понеделник бреговата охрана на САЩ заяви, че разследва близо 350 сигнала за нефтени разливи край Мексиканския залив след урагана Айда.

На 29 август стихията се стовари върху щата Луизиана с ветрове достигащи скорост над 240 км/ч. Последиците не са само разрушените домове на местните жители, но и невиждан хаос при офшорните платформи за производство на петрол.

 

 

Над 100 такива платформи към момента са затворени.

Самолети на бреговата охрана провеждат прелитания край бреговете на Луизиана в търсене на разливи.

Един от най-големите петролни разливи се намира в залива Марчанд близо до пристанище Фуршон и достига дължина над 17 км. Оказва се, че ураганът е спукал повреден и неактивен тръбопровод, собственост на местна енергийна компания.

По последна информация разливът е спрян и в момента се почиства. Все още не е ясно обаче какво количество петрол е било освободено в океана.

 

 

Нефтените разливи могат да окажат необратими последици за околната среда. Той може да засегне животните и растенията, като например полепне по козината на бозайниците или оперението на птиците и намали изолиращата им способност, правейки ги по-уязвими на температурни изменения.

Разливите на петрол са отговорни и за влошаването на качеството на въздуха, тъй като суровият нефт е изграден основно от въглеводороди, които съдържат токсични химикали.

През април 2010 г. огромен нефтен разлив, причинен от изтичане на суров петрол след експлозията на нефтената платформа „Deepwater Horizon“, е отговорен за смъртта на десетки души и хиляди морски обитатели.

Прочетете също и:

Българин с разказ за унищожителния ураган Айда

Най-малко 46 жертви на наводненията в САЩ