„И сечта е причина за наводненията в Царево. Когато една гора се разрежда, нейната способност да попива валежите намалява”. Това заяви доц. Георги Стефанов, експерт по климатични промени в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Георги Костов – преподавател в Лесотехническия университет и бивш зам.-министър на земеделието, е голяма спекулация да се твърди, че Странджа е обезлесена.

„Това е най-зеленото място в Европа, което може да бъде проверено чрез платформата globalforestwatch.org, обясни той. За малките розови петънца, гората е била изсечена, но те все още са под 5 метра, което е международното определение на височината на дърветата те да изглеждат като гора. Странджа е уникална, защото там има семенни дъбови гори. Преди години горите са изсичани и Царево е бил главният снабдител на Истанбул с дървени въглища”, обясни Стефанов.

Ако ги нямаше бука и дъба, трагедията щеше да е огромна, смята той. „Трябва да благодарим на горските, защото поддържат гората. Същото беше и при наводненията в Карловско”, допълни Костов.

Доц. Стефанов показа сечите на гори над наводнените места от електронната система на Агенцията по горите.

„Не означава, че там има незаконна сеч, но там има сеч – на това място в България има обилни валежи, веднъж на 30 г. там може да се излее порой. Трябва да препланираме добива на дървесина, за да може гората да поеме повече вода”, каза той.

Бившият зам.-министър с ресор гори нарече санитарна сечта в село Кости, където беше най-голямото наводнение и са паднали 330 литра на кв./м. Там има 360 разрешения за сеч от 2021 г. досега.

Прочетете и:

Четири жертви след потопа в Царево

Продължава възстановяването на засегнатите населени места по Черноморието