Седмицата, посветена на гората, започна в понеделник. Тя се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Дните от тази празнична седмица традиционно са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

БДЗП отбелязват ползите на горите – те осигуряват голяма част от питейната вода. Изворите на много реки и потоци са именно в горите. Дърветата филтрират водите и ни осигуряват чиста питейна вода, която е в основата на живота.

Освен това правят градовете ни по-устойчиви, защото естествено охлаждат въздуха и премахват замърсителите. Горите се справят с деградацията на земята и се противопоставят на загубата на биологично разнообразие, осигурявайки местообитания на растенията и животните.

Горите абсорбират близо 2 милиарда тона въглероден диоксид годишно в световен мащаб. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид обратно в атмосферата. Обезлесяването всъщност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. 

Изгарянето на дървесина е около 20% от всички емисии на парникови газове – повече от емисиите на целия транспортен сектор в света.

Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. 

Загубата на гори означава и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителния свят.

Прочетете също и:

През 2020 г. са унищожени гори с площ колкото Нидерландия

Ще има нови пандемии, ако продължи изсичането на амазонските гори

Обезлесяването се е увеличило по време на пандемията