Темпът, с който горите на Земята се унищожават, не спира да се забързва. През изминалата година са изчезнали 4,2 милиона хектара гори - площ, която е приблизително равна на територията на Нидерландия, предават световните медии.

Според служители на програмата за наблюдение на горите Глобал Форест Уоч на базирания във Вашингтон "Уърлд ризорсис инститют" през 2020 г. се е очаквало резултатите от унищожаването на горите да отговарят на всички международни договорености и ангажименти за опазване на природата, но се е получило точно обратното.

Група водещи световни брандове е трябвало вече да са преминали на използване само на устойчиво произведени продукти, а над 200 държави, компании и еко организации са били поели ангажименти да намалят с поне 50% унищожаването на горите.

Нищо от това обаче не се е случило.

Изсичането на горите е в разрез с глобалните цели за ограничаване на климатичните промени. Дърветата на Земята абсорбират близо 33% от въглеродните емисии и унищожаването им води до трайни последици.

Според специалисти едни от най-големите причини за тези резултати са горските пожари, разширяването на селското стопанство, дърводобивът, минната индустрия и нарастването на населението

Най-много гори са загубили Бразилия, Демократична република Конго и Боливия, показват данните на института.

Прочетете също и:

Австралийските пожари са изхвърлили толкова пушек в стратосферата, колкото при изригването на вулкан

Температурите през 2020 г. достигнаха стойностите на най-топлата година в света

Климатичните промени застрашават хранителните вериги