Понеделник започва със слънчево време почти в цялата страна. Температурите през деня ще са в интервала 26-31 градуса, но в часовете до вечерта с усилването на вятъра от запад-северозапад ще се понижат.

Следобед от запад на изток студен атмосферен фронт ще донесе летни бури с резки пориви на вятъра, гръмотевици и краткотрайни валежи.

Все още има риск от градушки, тъй като температурите остават сравнително високи.

Денят по морето също ще бъде слънчев. Привечер и през нощта небето ще се заоблачи и ще започнат валежи, придружени от гръмотевична дейност. Максималните температури ще са между 23 и 26 градуса.

Септемврийски топло остава в понеделник в планините. Температурите в топлата част на деня ще са от 14 до около 21 градуса. След пладне облачността от запад на изток ще се увеличи с валежи и гръмотевици в часовете до вечерта. Вятърът ще се усили с мощни студени пориви.

Астрономическата есен настъпва на 22 септември, а в дните около нейното начало ще усетим и обичайното за сезона захлаждане. Дневните температури ще паднат до стойности около 20 градуса. Около крайбрежието също ще захладнее осезаемо с усилване на вятъра от североизток и на вълнението с вълни по някои открити брегове до 2 метра.

В най-високите части на планините е възможно да падне символично количество сняг, а по високите полета на Западна България ще има условия за слани в ранните часове на първите есенни дни.

Лятното време ще се завърне в края на тази седмица, когато валежите ще спрат, а температурите ще достигнат стойности до 30 градуса.

Още за времето:

Време за... кафе: коя част на деня е най-подходяща

Впечатляващи нови кадри на Северното сияние

Вулкан в Исландия изригва от над 6 месеца