Голяма част от хората започват деня си с чаша кафе, за да се събудят и да се заредят с енергия. Дали това обаче е най-подходящото време за прием на кофеин?

Диетологът Ирина Лизун смята, че сутринта наистина е идеална за консумация на любимата ни напитка, но само при условие, че я пием след хранене, тъй като иначе вреди сериозно на стомаха.

Това може да доведе до болка и киселини, тъй като кафето стимулира производството на стомашен сок, ако се пие на гладно.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Специалистът съветва напитката да не замества нито едно от останалите хранения през деня, защото в него не се съдържат хранителните вещества, от които се нуждае организмът.

От друга страна, скорошно изследване сочи, че е най-добре да изчакаме поне час след събуждането, преди да си приготвим кафе. Причината е, че сутрин тялото се намира в един от трите дневни пика на производство на кортизол.

Наричан още „хормон на стреса“, кортизолът е отговорен за това да сме напрегнати в по-стресови ситуации. Вероятно това е и причината повечето хора да са по-сърдити и раздразнителни в сутрешните часове.

Но истината е, че кортизолът може да се смята и за „хормон на събуждането“, тъй като причината тялото да го произвежда, когато сме под стрес, е да ни държи будни.

Когато тялото е в своя пик на производството на този хормон, кофеинът го „учи“ да произвежда по-малко от него. Това освен че подкопава ефекта на кофеина, намалява и възбуждащата способност на кортизола.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Има и още: колкото по-рано пием кафето си и прекъснем процеса на производство на хормона, от толкова повече кофеин ще се нуждаем, за да се събудим ефикасно.

Затова, на базата на проучването и съветите на Лизун, най-подходящото време за кафе се оказва един час след събуждане и след като сме закусили.

Можете да се възползвате от това време, за да приготвите храната си и да се облечете за работа. Закусете на спокойствие, изпийте чаша кафе и посрещнете деня истиснки събудени.

Прочетете също и:

Тази билка дава енергия колкото чаша кафе

Ще изчезне ли диворастящото кафе

Къде в Европа се отглежда кафе