Кметът на Милано – главния град на северната италианска област Ломбардия, обяви, че заради сушата и въведените на областно ниво ограничения в ползването на питейна вода ще бъде спряно водоподаването за градските фонтани и декоративни чешми, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По думите на Бепе Сала фонтаните, в които има флора или фауна, както и езерата и напоителните канали в парковете на града ще бъдат пощадени от мярката. Ограничението няма да се прилага и за чешмите за питейна вода.

През последните дни температурите в града се движат около 30 градуса, а се очаква и нова гореща вълна.

Кметът призова също така съгражданите си да пестят водата и съобщи, че тревните площи няма да бъдат поливани, с изключение на местата, на които има новопосадени дръвчета.

Заради продължителната суша в Италия пресъхнаха участъци на най-голямата река в страната – По. Спаднало е и нивото на водата в езерото Гарда.

В Северна Италия не е валял дъжд в продължение на над от 110 дни, а през зимата снеговалежите бяха 70% по-малко от обичайните.

 

 

Властите се опасяват, че ако скоро не започне да вали, в северната част на Италия ще има сериозен недостиг на вода и за пиене, и за напояване.

Прочетете също и:

Рекордни температури: Лятото в Испания подрани с месец

Последните седем години са били най-горещите в историята