Община Поморие се грижи за езерото от 2012 г., а през 2015 г. е подписан договор с БАН за постоянно наблюдение. Учените от БАН са установили, че заради вливащите се дъждовни води солеността на езерота намалява  и то е застрашено от унищожение.
 
Поморийското езеро е обградено от канали, които отвеждат дъждовните води в морето и имат важна роля за балансиране на екосистемата. През последните години обаче държавата реституира много имоти край езерото и каналите попадат в частни терени, чиито собственици ги занемаряват или засипват.
 
Днес дъждовните води от района се стичат в езерото, водата губи солеността си, появяват се и проблеми с добиването на сол, нещо което се прави от векове. Все още показателите на лечебната кал са в нормата, но ако не бъдат взети спешни мерки след стотина години калта и солта ще изчезнат.
 
Добрата новина е, че община Поморие работи по проект за изграждането на нови канали за отвеждане на дъждовните води и за облагородяване на пясъчната коса, която разделя езерото от морето. 
 
Прочетете и: