Данни от спътника Copernicus Sentinel-5P разкриват значителен спад на замърсяването на въздуха в Италия, който е особено забележим в северните райони на страната, където обикновено се наблюдават високи стойности на емисиите на азотен диоксид. Този ефект до голяма степен се дължи на извънредното положение, обявено за територията на цяла Италия с цел предотвратяване разпространението на коронавируса.

Във видеото може да се забележи как се изменят емисиите на азотен диоксид в Европа в периода от 1 януари 2020 г. до 11 март 2020 г. Лесно се забелязва значителен спад в количеството на отровния газ, особено в долината По, която се намира в Северна Италия.

До голяма степен емисиите на азотен диоксид се влияят от времето и облачната покривка, но промените са очевидни за региона, който пръв претърпя последиците от разпространението на вируса и наложи ограничения за местните жители, транспорта и индустриалната дейност.

Подобна е и ситуацията в Китай, когато COVID-19 вилнееше с пълна сила на територията на страната. От снимката на вградената публикация може да се установи значителният спад на концентрациите на азотен диоксид. Както и в Италия, в Китай също имаше рестрикции за местните, за да може да се ограничи разпространението на коронавируса. На изображението са сравнени данните от 1 до 20 януари и тези от 10 до 25 февруари.

 

 

Азотният диоксид е част от група газообразни замърсители на въздуха, които се генерират при изгарянето на изкопаеми горива, особено от отоплителни системи, двигатели на превозни средства, промишлено горене и електроцентрали. Известен е с отрицателния си ефект върху белите дробове, както и с влошаването на дихателните проблеми.

Прочетете също и:

По време на пандемия: как изглеждат софийските улици

Правилата, които са важни при грипна епидемия

При добра имунна система може да не разберете, че имате коронавирус