В ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”, което се излъчва по NOVA, д-р Гергана Николова коментираше ситуацията с COVID-19.

По думите ѝ мерките, които се предприемат, на някого може да се сторят доста силни и тежки. Идеята е да положението да не стане като в Италия. Когато мерките са закъснели, справянето с епидемията не може да се получи.

„Борбата с епидемията е преди тя да дойде в страната. Когато епидемията се разрази, когато имаш 7 000 болни, тогава не си се справил с нея. Тежките ситуации изискват по-тежки мерки. Хубавото е, че у нас има хора, които имат смелостта да ги вземат. Страната има желание да намали мащабите на заболяването. Идеята е да можем да защитим възрастните, тежко болните и тези с хронични заболявания”, обяснява тя.

„И при двата изолирани случая хората не са пътували. Което значи, че тези, които са пътували, са го донесли. Тези хора не са останали в карантината. Идеята е следната – да, не трябва да има паника. Едно респираторно заболяване, но с по-висок индекс на заразяване, поразява повече хора. Тези от тях, които са с хронични заболявания, ще го преболедуват по-тежко”, допълни д-р Николова.

Тя успокои, че коронавирусът е заболяване, което не протича тежко. Според нея, ако човек има добра имунна система, дори може да не разбере, че се е заразил и кара заболяването „на крак”. По този начин е напълно възможно човек да бъде преносител на вируса.

Прочетете също и:

Четирима българи са заразени с коронавирус

Обявена е грипна епидемия за цяла България

Храни за здрав имунитет