Споразумение за общи действия на девет държави от ЕС за производство на ток от вятър в Северно море бе подписано в белгийския град Остенде, предава NOVA. Предвижда се на церемонията да присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Миналата година Белгия, Дания, Германия и Нидерландия предприеха първите стъпки за свързването на ветрогенераторните си паркове в Северно море. Към инициативата се присъединиха Люксембург, Франция, Великобритания, Ирландия и Норвегия.

Първоначалната цел бе до 2050 г. страните по споразумението да произвеждат от вятър 150 гигаватчаса ток, достатъчен за годишното потребление на 150 милиона европейски домакинства. Инициативата е свързана с последиците от войната в Украйна и стремежа на ЕС да скъса със зависимостта от вноса на руски енергоносители.

Участниците в срещата в Остенде, сред които и държавните и правителствени ръководители на страните по споразумението, ще обсъдят и сигурността на инфраструктурата. В последните седмици зачестяват съобщенията, че руски кораби проучват възможни места за удар по инфраструктура в Северно море.

Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че по тези случаи се водят разследвания от засегнатите държави. Той добави, че след повредата на газопровода „Северен поток” е повишено съюзническото присъствие в Черно и Северно море.

Прочетете също и:

Изкуствен остров в Дания ще генерира енергия от вятъра

ЕВРОПА: До 2030 г. 42% от енергията трябва да бъде възобновяема

Знаете ли това за вятъра