Инициирано от модната дизайнерка Стела Маккартни и станало популярно от социалната медийна платформа TikTok, движението „Без пране“ има за цел да спести пари и планетата. От културна гледна точка обаче може да предизвика неприятен мирис.

С повече от 15 милиона гледания в TikTok, трендът бързо набра популярност. Първоначално е подет от британската модна дизайнерка Стела Маккартни. Тя казва, че по принцип за нея в живота важи правилото – „ако не е нужно да чистите нещо, не го чистете“.

 

 

Тя призовава хората да перат дрехите и да мият косата си по-малко или дори да не го правят изобщо и има за цел да отговори на опасенията за глобалното затопляне. Перилните препарати с високо съдържание на въглерод имат отрицателно въздействие върху околната среда, същото важи и за количествата използвана вода при къпане.

Но това не е всичко. Пералните използват до 17% от общото потребление на вода и с увеличаване на разходите поради кризата с разходите за живот, това има отрицателно въздействие върху сметките на домакинствата.

Прочетете също и:

Как Вивиан Уестууд вижда спасението на планетата

Съвети за прането в зимните месеци

Мексиканска фирма създава чанти и дрехи от кактуси

 

Източник: NOVA