След поредния трус в Турция има нови жертви и разрушения. Епицентърът на земетресението, което се случи в понеделник вечерта, беше в една от най-силно засегнатите от предишните трусове провинции – Хатай.

Макар и кратко, земетресението беше с магнитуд 6,4 по рихтер. След него са последвали 90 вторични труса, най-мощният от които с магнитуд 5,8. Отново има съборени сгради, както и поне шестима загинали.

Стотици са с различни наранявания, като поне 20 души са пострадали тежко и са настанени в болница.

Камера в автомобил е заснела момента на земетресението. То изглежда много силно и е предизвикало паника в наплашените хора в този район.

Кадрите с жена, уплашена от новия трус, обиколиха световните медии. Пред журналисти тя описва паниката, в която живеят всички в района.

„Имам силно главоболие. Видяхте в какво състояние бях вчера. Седяхме и пиехме чай. Един човек ни беше на гости. Изведнъж удари земетресението. А днес се оказа, че трябва и да ни извозят”, споделя Хава Тунджай, жителка на провинция Хатай.

Земетресението се е усетило най-силно в Турция и Сирия. Но още в Кипър, Ливан и дори Египет.

Според сеизмолози трусът е свързан с големите земетресения преди 2 седмици. Земетресението е по протежение на същия разлом, който предизвика опустошението на 6 февруари.

„Първо – беше много изненадващо и крайно неприятно след първите две. Всички специалисти говореха, че опасността намалява. Да сме спокойни, да се прибираме по домовете. Но много хора спяха по коли и спортни зали”, каза пред NOVA Емануил Петров, жител на Адана.

Президентът Реджеп Ердоган обеща на пострадалите от земетресението, че строежът на нови домове започва още през март. Държавата казва, че ще построи 200 000 апартамента. Ердоган и правителството са критикувани за реакцията на бедствието.

Бавно действие на спасителните служби, лош контрол над некачественото и незаконното строителство са сред най-честите обвинения. След по-малко от 3 месеца в Турция има важни избори. Възможно е природното бедствие да донесе и политически промени.

По темата:

Още трусове: 6,4 по Рихтер в Турция

Съветите на МВР и БАН: Какво да правим при земетресение

Климатолог: Хората все още нямат интелектуална мощ, за да създадат земетресение