Сушата в Европа вероятно е най-тежката от поне 500 години

Това съобщиха от Европейската комисия

„Сушата в Европа „изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам“, заяви този вторник Европейската комисия, предаде БТА.

Според говорителя на Комисията Йоханес Барке това е само първа оценка и трябва да бъде потвърдено с окончателни данни в края на сезона. Той се позовава на на изследване, публикувано в понеделник.

 

 

Според доклад на Съвместния изследователски център (JRC) на Комисията близо половината от континент Европа е застрашена от суша. Посочва се, че към 10 август 47% от територията на Европа е достигнала ниво на предупреждение за суша, а 17% от изследваните региони са в пълна тревога.

Оскъдните дъждове и редица горещи вълни от май нататък повлияха на речните зауствания и водните нива в цяла Европа. Намалените водни обеми също се отразиха неблагоприятно на енергийния сектор както за водноелектрическото производство, така и за охладителните системи на други електроцентрали.

 

 

Сушата е намалила значително добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха изследователите.

От доклада става ясно, че регионите, където условията се влошават най-много, са тези, които вече са били засегнати от сушата през пролетта на 2022 г. – Северна Италия, Югоизточна Франция и някои райони в Унгария и Румъния.

Изследователите прогнозират, че до ноември в западния евро-средиземноморски регион вероятно ще има по-топли и по-сухи условия от обичайните.

„Последните валежи (средата на август) може да са облекчили условията на суша в някои региони на Европа“, казват експертите и подчертават, че в някои райони обаче придружаващите гръмотевични бури са причинили щети, загуби и може да са ограничили благоприятното въздействие на валежите.

Прочетете също и:

Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени

Сушата във Великобритания се вижда от Космоса

Северна Италия в плен на суша