Температурите на океаните през 2023 г. отново са подобрили рекордите, а тенденцията на затопляне ще се запази до края на този век, дори ако емисиите на парникови газове бъдат спрени, сочи ново проучване, цитирано от Синхуа, предава БТА.

Годишното изследване, публикувано в списание Advances in Atmospheric Sciences, е проведено от многонационален екип от учени от 17 изследователски института, обхващащи Китай, САЩ, Нова Зеландия, Италия и Франция. Те установиха, че 2023 г. е била най-горещата в историята на световния океан и е петата поредна година, която подобрява рекорд.

Чън Лицзин, научен ръководител на проучването и изследовател в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките, разясни, че затоплянето на океаните е ключов показател за количествено определяне на изменението на климата, тъй като над 90% от глобалната топлина се озовава в океаните.

„Океаните също така контролират колко бързо се променя климатът на Земята. За да разберем какво се е случило или какво ще се случи с планетата, отговорите могат да бъдат намерени в океаните“, казва ученият.

В сравнение с 2022 г., предишната най-гореща година, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлина, което е „равно на изпаряването на 2,3 милиарда плувни басейна с олимпийски размери“, обясни специалистът.

Това води до повишаване на температурата на водата. Според проучването средната глобална температура на морската повърхност през 2023 г. се е повишила значително – с 0,23 градуса по Целзий, в сравнение с предходната 2022 г.

Проучването изчислява и солеността на океанската вода, като открива, че в районите с висока соленост се наблюдава увеличение на солеността, докато обратното е вярно за районите с по-ниска соленост.

Моделът „Соленото става все по-солено, а безсолното – все по-безсолно“ също бележи връх за пета поредна година.

Затоплянето на океана ще доведе до намаляване на кислорода в морската вода и на способността ѝ да поглъща въглероден диоксид, което ще има тежки последици за океанския, растителния и животинския свят, се казва в проучването.

Затоплянето ще доведе и до влошаване на метеорологичните условия. Допълнителната топлина и влага, които навлизат в атмосферата, правят бурите по-силни, с по-обилни дъждове, по-силни ветрове и по-значителни наводнения.

Според учените затоплянето на океаните е необратимо явление, което ще се запази през целия този век, дори ако емисиите на парникови газове бъдат спрени.

„Това поставя нови предизвикателства пред управлението на климата, като изисква не само намаляване на емисиите и увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници, но и по-голямо внимание към адаптирането към изменението на климата“, казва Чън.

Той призова за засилване на капацитета за мониторинг на климата и подобряване на системите за прогнозиране и ранно предупреждение, за да се предотвратят климатичните бедствия.

Прочетете също и:

Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета

Затоплянето на океаните е по-бързо от очакваното

Глобалното затопляне ще промени цвета на океаните

 

Източник: БТА