Свлачище затрупа заведение край „Албена”

В него е имало двама души

Свлачище затрупа заведение край „Албена”. Срутването се е случило малко след 10:00 часа във вторник сутринта. По това време в ресторанта не е имало клиенти, вътре са били само собственикът и неговата съпруга. Двамата са били затрупани.

Екипи на пожарната, полицията и „Гражданска защита” са успели да изведат мъжа и жената, след което двамата пострадали са откарани в болница. По последна информация няма опасност за живота им.

„Първоначално чух страхотен трясък – чупене на клони и последващо рухване на огромна скална маса. За съжаление, собственикът и жена му останаха вътре”, разказа спасителят на плажа Димитър Порязов.

„Бяхме на съседното капанче, на 100 метра от затрупаното заведение. Чухме шум, трошене на стъкла. Когато излязохме, видяхме, че свлачището затрупа цялото заведение и пътя. Беше страшничко. Жената беше затрупана между хладилниците, а мъжът под пейките. Двамата бяха контактни”, споделя свидетел.

Това не е първото свличане на земна маса в района. През 2003 г. на същото място отново при свлачище загиват двама души - тогавашният собственик и съпругата му. Затова е въведена забрана за достъп до района. Тя обаче и досега не се спазвала.

„Обявили сме зоната за опасна. Забранили сме достъпа на автомобили. Но тази заповед отново не се спазва“, заяви кметът на Балчик Николай Ангелов.

Основната версия за свлачището е влажна почва заради изградени шахти.

„Точно, където е свлачището има изградени три шахти от „Геозащита”-Варна. Те са за събиране на подпочвени води и би трябвало да бъдат отводнени с тръбопроводи, които да отвеждат подпочвената вода в морето. Такива обаче няма. Това означава, че водата се излизва на терена и е провокирала свлачището”, смята Владко Владев, собственик на съседен имот.

Повече гледайте във видеото.