Във Финландия е създадена първата ваксина срещу американски гнилец, широко разпространено бактериално заболяване при пчелите, съобщи агенция "Франс прес". 
 
Пчелите допринасят за опрашването на 90% от основните култури на планетата, но през последните няколко години бяха засегнати в световен мащаб от заболяване, известно като синдром на колапса на колониите пчели. Според данни на ООН над 40% от опрашващите безгръбначни, включително пчелите и пеперудите, са застрашени от изчезване.
 
Рязкото намаляване на популацията на пчелите може да доведе до недостиг на храни и до увеличаване на цените им.
 
Ваксината осигурява на пчелите необходимата резистентност срещу тежки микробни заболявания, които са потенциално смъртоносни за опрашващите насекоми.
 
Доскоро се смяташе, че е невъзможно да се ваксинират насекоми, тъй като нямат антитела, които са един от основните механизми при хората и животните в борбата им с болестите.
 
През 2014 г. специалисти по имунология от университета в Хелзинки забелязват, че хранените с някои бактерии пеперуди предават своя имунитет на потомството си. В хода на изследването става ясно, че протеинът вителогенин има пряко отношение към предаването на сигнал от едно поколение на друго.
 
Вижте също и: