В Ню Делхи беше забранено движението на половината частни автомобили, тъй като качеството на въздуха в града е най-лошо за последните 3 години. Над 7 пъти са надвишени нивата на смог в Пекин.

Микробус с пречиствател на въздуха беше разположен в близост до Тадж Махал, на 250 км от Делхи. Властите целят да изчистят въздуха край емблематичният мраморен мавзолей от 17-ти век.

Заради високото съдържание на фини прахови частици във въздуха на индийската столица, постъпванията в болници на хора с респираторни проблеми се увеличиха значително. Общо 37 полета бяха отменени тази неделя, тъй като кацането на самолетите е затруднено заради смога.

В сила влезе нов закон, който забранява движението на автомобилите по столичните пътища, в зависимост от това дали регистрационният им номер завършва на четна или нечетна цифра.

На пътните кръстовища патрулират над 600 полицейски екипа, които да следят за нарушители. Глобата за неспазването на наредбата е 4000 рупии, което се равнява на около 60 долара.

Седемте милиона мотоциклети и скутери, регистрирани в Делхи, градският транспорт, както и всички автомобили, превозващи единствено жени, са освободени от ограниченията. Тези изключения предизвикват съмнения дали мерките са достатъчно ефективни.

Ню Делхи, както и още 13 индийски града, попадат сред първите 15 най-замърсени градове в света. Проучване от 2018 г. свидетелства, че всяка година около 1 млн. индийци стават жертви на преждевременна смърт заради замърсения въздух.

Прочетете също и:

Затвориха училища в Делхи заради мръсен въздух

София се задушава от мръсен въздух

Какви рискове за здравето крие мръсният въздух