Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г., когато започва да се изготвя световната статистика на температурните рекорди. Това сочат данни на НАСА, предаде БТА.

Миналият месец е бил с 0,24 градуса по Целзий по-топъл от всеки друг юли в данните на американската космическа агенция, казват учени от Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА.

Юли 2023 г. е бил с 1,18 градуса по Целзий по-топъл от средните температурни показатели за периода между 1951 и 1980 г., съобщиха от НАСА.

По думите на Бил Нелсън – ръководителя на НАСА, данните потвърждават това, което милиарди хора по света буквално са усетили, а именно – високите температури през юли 2023 г. го превърнаха в най-горещия месец в историята.

Особено горещи бяха цели райони в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров, където се наблюдаваше повишение на температурите с около 4 градуса по Целзий над средните, допълват експертите на НАСА.

Данните на космическата агенция на САЩ показват, че петте най-горещи месеца юли от 1880 г. насам са се случили в последните пет години.

 

 

Директорът на института „Годард“ Гавин Шмид коментира, че затоплянето на Земята се дължи предимно на причинените от човека емисии парникови газове и че повишаването на средните температури подхранва опасните екстремни горещини, които изпитват хората.

Високите температури на морската повърхност допринесоха за рекордното затопляне през юли, а анализите на НАСА показват особено високи показатели в източната част на Тихия океан – доказателство за метеорологичното явление, известно като Ел Ниньо, започнало през месец май.

Феномени като Ел Ниньо или Ла Нина, които затоплят или охлаждат Тихия океан, могат да допринесат за годишната променливост на глобалните температури. НАСА очаква да види най-голямото въздействие на Ел Ниньо през февруари, март и април 2024 г.

Прочетете още:

Какво (не)знаем за Ел Ниньо

Учени: През 2027 г. ще бъде много по-топло

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Как се е променило течението "Ел Ниньо" през годините

 

Източник: БТА