По време на зимния сезон и покрай коледните празници хората са склонни към напълняване. В същото време световни проучвания отчитат значително увеличение на броя на хората с наднормено тегло през последната година заради все по-заседналия начин на живот и прекараното време вкъщи.

Въпреки това, лятото ще е тук след няколко месеца, а на нас ще ни се иска да сме в добра форма, преди да отидем на плажа. Оказва се, че билката гръмотрън е най-добрият ни помощник.

Като лечебно средство се използват кората на корените и листата на гръмотръна, под формата на отвара и запарка. Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите.

Гръмотрънът се използва при всякакви застойни процеси в организма, тъй като билката понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта на капилярите. Народната медицина препоръчва корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни заболявания и оток.

Чай от гръмотрън може да се пие в така наречените разтоварващи диети. Билката има диуретично и слабително действие. Може да се използва при затруднения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра.

Гръмотрънът носи също и народното наименование магарешки трън, макар да няма общо с прочутата билка с това наименование. Поради многото шиловидни бодли е познато и като волска спирка.

Още за действието на билката можете да разберете във видеото.