След анализ на данните от 2018 г. учени от Великобритания и САЩ потвърдиха през тази година най-ниската регистрирана температура на буреносен облак – той се е формирал над Тихия океан през 2018 г., а температурата му е паднала до минус 111°C. Резултатите от анализа са оповестени от информационните агенции, които цитират сп. "Джиофизикъл рисърч летърс".

Бурята, разразила на 400 км южно от Науру в Югозападния Тихи океан на 29 декември 2018 г., е проследена от американския орбитиращ спътник NOAA-20, чийто инфрачервен сензор е регистрирал най-ниската температура.

Гръмотевичните бури и тропическите циклони могат да се издигнат до 18 км над повърхността на Земята, достигайки стратосферата. Там въздухът е много студен и в такива случаи температурата пада със 7°C на километър. Описаният температурен рекорд е с около 30°C по-нисък в горната част на облака от типичните стойности за тропика.

Според друго изследване за най-екстремните повърхностни температури на Земята, най-горещите райони са пустинята Лут в Иран и северноамериканската пустиня Сонора. Спътникови данни на НАСА от последните 20 г. показват, че земната повърхност в тези два района понякога се загрява до 80,8°C.

Пустинята Лут e най-сухото и горещо място в света. Разположена в югоизточната част на Иранското плато, тя представлява каменна пустош с масивни набраздени скални ридове и дюни, заключена между планински вериги. Обичайната температура там е 73,7°C. На 17 юли 2016 г. пустинята Лут е обявена за обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради течащите в съвременността геоложки процеси – колосална по мащабите си ерозия, причинена от силни ветрове

Температурата в пустинята Сонора, която се намира на границата между САЩ и Мексико, може да достигне също такива екстремни стойности, но не толкова често, колкото в пустинята Лут.

Долината на смъртта в Калифорния също е смятана за най-горещото място на Земята с рекордната температура на въздуха 56,7°C.

Изследваното е установило и най-студеното място на Земята – това е Антарктида, където е потвърден рекорд от минус 110,9°C – с 20°C по-нисък от предишните изчисления.
 

Прочетете и:

Кое е най-горещото място на Земята

Добре дошли в Долината на смъртта

Арктика: ООН потвърди рекорда от 38°C