Топлото време няма да спре коронавируса

Заразените у нас вече са шестима

Гост в ефира на предаването „Здравей, България” беше академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН, който съобщи, че топлото време няма да спре коронавируса.

„Инкубационният период на грипа е два дни. При него няма симптоми на белодробно засягане. Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите”, казва Гълъбов.

Той поясни, че има разлика в лечението при двете отделни заболявания.

„При грипа има доста ефикасни лекарства. Те трябва да се приемат най-късно на втория ден. Освен това се приема и антиоксидант. При коронавирусната инфекция се приема ремдезивир. Той е използван и срещу ебола. Китайците пък пробват медикаменти, които са срещу СПИН. Те обаче са доста токсични. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство”, обяснява академикът.

Във вторник вечерта премиерът Бойко Борисов съобщи за 2 нови случая на коронавирус у нас. Положителната проба е на жена и мъж, съпрузи, съответно на 66 и 74 години, които към момента са настанени в столичната болница "Пирогов".

Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, а районът около болницата е отцепен.

Още по темата:

При добра имунна система може да не разберете, че имате коронавирус

Правилата, които са важни при грипна епидемия