Турският черноморски окръг Дюздже пострада от проливни дъждове, които предизвикаха наводнения. Дъждовете в района продължават от два дни, а прогнозата на синоптиците е, че лошото време ще се задържи.

Дъждовно е и в района на Мраморно море, където от няколко дни тече мащабна операция по прочистване на морето от морската слуз, която заплашва флората и фауната в 31 района в окръзите Истанбул, Коджаели, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Ялова и Текирдаг по крайбрежието на Мраморно море.

Морската слуз има органичен произход – състои от живи и мъртви морски организми, вкл. фитопланктон. Климатичните промени и замърсяването допринасят за разпространението ѝ. Мраморно море има проблем с морската слуз още от 2007 г., но сега положението е изключително сериозно. На места слоят органична материя достига на дълбочина 30 м.

 

Слузестият слой поглъща кислорода във водата и задушава морските организми. Освен че застрашава екосистемите, морската слуз  е опасна за поминъка на хората, които традиционно се изхранват с риболов. Наскоро е забелязана поява на морска слуз в Североизточна Турция, в района на Черно море.

Друга заплаха се очертава по крайбрежието на Западна Турция, окръг Измир – кафявите водорасли. Те отделят сероводород, когато влязат в контакт с въздуха на сушата. Поради силната си киселинност в морето могат да бъдат опасни за плувците. Кафявите водорасли са забелязани на места и по средиземноморското крайбрежие на страната.

През 2019 г. имаше масово разпространение на кафяви водорасли в Карибско море – беше засегнат участък от 621 мили по мексиканското крайбрежие. Като причини за появата им се сочат промяна в темепературите на морската вода и хода на течението, произтичащи от климатичните промени.

Кафявите водорасли са важна част от екосистемата в открито море, защото са убежище на дребни риби и безгръбначни и основна храна за морските костенурки.

Прочетете и:

Мраморно море е замърсено с морска слуз

Валежите отново причиниха наводнения в Бурса