До 2050 г. в България може да има месеци с температури над 30°C и повече от 40 нощи, когато температурата остава над 20°C, което значително увеличава топлинния стрес – това се се съобщава в доклад на природозащитната организация WWF България и фондация "Конрад Аденауер".

Според доклада България се намира на климатичен кръстопът – валежите у нас ще намалеят с повече от 20% и това ще застраши водоснабдяването на градовете и селското стопанство. С около 1/5 ще намалеят добивите от пшеница и царевица. До 2090 г. сериозни летни засушавания ще има всяка година, а наводненията – веднъж на всеки 50 г., могат да се увеличат четири пъти.

Според научните анализи повишение на температурите повече от 1,2°C спрямо прединдустриалния период сериозно натоварва хранителните и водните ресурси, производителността и търговията, националната сигурност и работните места, образователните, кариерните и здравните перспективи пред младите хора в България, ЕС и света.

Авторите на доклада отбелязват, че за преодоляването на климатичните предизвикателства в страната ни е нужно да се реорганизират сектори като транспорт, земеделие, икономика. Необходими са повече инвестиции в слънчева енергия и други възобновяеми източници на електроенергия, в автопаркове с нулеви емисии и в нулеви или положителни енергийни и офис сгради. Според доклада България има най-голямата енергийна интензивност в ЕС, като използва почти 400 кг петролен еквивалент за всеки 100 евро, генерирани от нейната икономика.

За да бъде превърната България в климатично неутрална икономика до 2050 г., трябва да бъдат решени три предизвикателства: производство и използване на възобновяема енергия; повторно използване и рециклиране на суровини и продукти; регенериране на естествените екосистеми.

Във видеото горе разберете как климатичните промени се отразяват върху здравето на хората

Прочетете и:

Българските учени с идеи как да се намали рискът от природни бедствия