Смъртните случаи, свързани с горещини, в Близкия изток и Северна Африка, може да се увеличат 60 пъти до края на века, ако не бъдат предприети спешни мерки срещу климатичните промени, съобщи ДПА, позовавайки се на учени.

Според прогнозите приблизително 123-ма на 100 000 души могат да загубят живота си заради жегите в сравнение с двама на 100 000 души днес, което е повече от всеки друг регион на света.

Най-силно ще пострадат в Иран, с прогнозирани 423 смъртни случая на 100 000, а сред палестинците, израелците и иракчаните се очакват повече от 160 починали заради горещини на 100 000 души, установява изследването под ръководството на проф. Шакоор Хаджат. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет Планетари хелт“.

Във Великобритания смъртните случаи ще се увеличат от три на девет на 100 000 до края на 80-е години на века при сценарий на Междуправителствена експертна група за климатични промени за високи емисии парникови газове, срещу които страните не предприемат мерки.

Според изследователите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина над 80% от тези смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени, ако глобалният ръст на температурите се ограничи до два градуса по Целзий над прединдустриалната епоха.

Според проф. Хаджат настоящите нива на смъртност заради климата в Близкия изток и Северна Африка са сравнително ниски заради младото население, употребата на климатици и навиците за избягване на излагане на високите температури.

Според прогнозите на учените за климатични промени при сценария за неовладяване на вредните парникови емисии в атмосферата температурите в Близкия изток и Северна Африка ще нараснат до около 50 градуса по Целзий до края на века, което ще изложи на по-висок риск хората със сърдечно-съдови, дихателни и бъбречни заболявания, както и пациентите с диабет и с неврологични проблеми, казва проф. Хаджат.

Сценарият с високи парникови емисии ще създаде условия, неизпитвани досега от човека, и ще превърне в необитаеми някои части от региона на Близкия изток и Северна Африка.

Прочетете също и:

Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени

НАСА и ООН илюстрираха климатичните промени на Земята от 1880 г. насам

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

 

Източник: БТА