Унищожените дюни край къмпинг „Смокиня“ са над 1 декар. Всички те попадат в частни терени, а съвсем малка част е в концесионната територия на плажа. Геодезисти са установили, че точно 1205 кв. м от пясъчните дюни, които попадат в защитената територия, са унищожени.

Иван Нончев, 46-годишния гражданин на Бургас, който беше обвинен от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена, притежава голяма част от територията на пясъчните дюни.

„Най-голямата квадратура, която е увредена е в неговия имот 622 квадрата. Тези съседни имоти са увредени поради движението на тежката техника, разрушавайки тези, които се намират в основния имот. Маневрирайки техника е засегнала и други дюнни местообитания на съседните имоти. Много малка е частта на морския плаж.“, заяви Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите заявиха, че щетите са огромни. Ще бъде нужно да мине повече от век за да може природната забележителност да се възстанови естествено.

„Ние ще се опитаме, такава практика в България все още няма да се свържем с научните организации и да уточним възможно ли е да бъде възложено възстановяване на местообитанията”, добави Атанасова.

Въпреки това от РИОСВ - Бургас уверяват, че няма опасност след като дюните са унищожени, да бъде променен статутът на земята, защото тя попада в защитена територия.

„Няма как върху тях да има реализирано строителство и то да бъде разрешено от съответните компетентни органи”, отбеляза Атанасова.

Разрушаването на дюните беше извършено миналата седмица, а виновниците вече са заловени. На Иван Нончев, който е поръчител, и на 24-годишният багерист Манол Пазвантов са повдигнати обвинения от прокуратурата в Бургас.

Прочетете също и:

Кой е разрушил дюните край Созопол