Ураганите ще ускорят глобалното затопляне

Мощните ветрове нанасят все повече вреди на природата

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Оказа се, че освен че нанасят сериозни икономически щети, мощните урагани влияят отрицателно и на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка, пише NOVA.

В следващите години тези силни ветрове ще бъдат най-голямата заплаха за съществуването на горите. Освен това, ураганите застрашават и популацията на някои редки видове животни.

„Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават все повече гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната сила на стихията, вече не съществува. Площта на горите намалява, те стават все по-малко и по-малко разнообразни, защото не разполагат с време за възстановяване“, заяви Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

През 2017 г. само през август и септември са възникнали четири силни ураганни бури в Атлантика от четвърта и пета категория. Става въпрос за „Харви“, „Ирма“, „Хосе“ и „Мария“, които създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на Северна Америка.

Стихиите причиняват разрушения за десетки милиарди долари годишно, но освен това те влияят и на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, защото унищожават колонии от редки видове животните и растения.

Силният ураган "Мария" от 2017 г. е изкоренил 3 пъти повече дървета, отколкото други урагани от по-ниска категория. Най-ценните видове растения, повредени от "Мария, са били дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост.

Изчезването на такива растителни видове ще доведе до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора. Също така тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния диоксид, а вместо това ще започнат да го отделят, което ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, съобщават учените.

Прочетете също и:

Ураган потопи един от Хавайските острови

Ураганът Майкъл става все по-мощен

Хората са отговорни за ураганите