В Италия: извънредно положение до 31 декември заради сушата

Нивото на река По е най-ниско от 70 години насам

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Заради тежката суша правителството на Италия обяви извънредно положение в пет области на страната. Това съобщиха от канцеларията на италианския премиер Марио Драги, предава БТА

На заседание на кабинета бе решено да се въведе извънредно положение в областите Ломбардия, Пиемонте, Емилия-Романя, Венето и Фриули-Венеция Джулия до 31 декември. Стъпката улеснява правителството да отпуска средства и помощи за борба с последиците от сушата.

Правителството дава 36,5 млн. евро (38 млн. долара) от националния фонд за извънредни ситуации, от които най-големи суми ще получат областите Емилия-Романя (10,9 млн. евро) и Ломбардия (9 млн. евро).

Режим на природна катастрофа е в сила за столичната област Лацио. Според информация на местните власти само за понеделник са били регистрирани 100 пожара на територията на областта. Един от тях, които е  доста голям, избухна северно от Рим.

Северната част на Италия е особено силно засегната от сушата, като в големите езера като езерото Гарда има много по-малко вода от нормалното по това време на годината.

Нивото на най-дългата река в Италия – По, чиято делта е близо до Венеция, е най-ниско от 70 години насам в някои части от течението ѝ. Солена вода е навлязла на километри нагоре по течението.

Градовете Пиза и Верона наложиха ограничения на водоподаването, а Венеция и Милано спряха някои от фонтаните си.

Наблюдаваното засилване на мащабите и честотата на сушите в Средиземноморския регион до голяма степен се обясняват с климатичните промени, посочват световните агенции.

Още по темата:

Рекордни жеги обхванаха Италия

Северна Италия в плен на суша