Няколко са материите, които осигуряват комфорт и най-много топлина в студеното време – кашмир, мохер, ангора и камилска вълна.

Кашмирът се произвежда от вълната на местен вид кози, а манифактурното производство започва през XV в. в хималайското княжество Кашмир. Високата цена на кашмирените дрехи се обуславя от факта, че средният годишен добив на чист кашмир от една коза е едва около 150 грама.  Най-големият производител на суров кашмир е Индия, следвана от Монголия, Афганистан, Иран и Турция. Кашмирът е ценен заради своята мекота и дълъг живот, освен това топли осем пъти повече от обикновената вълна.

Мохерът се произвежда от вълната на ангорските кози, които до 1849 г. са се отглеждали единствено в турската област Анкара. От една коза годишно се настригват около 5 – 8 кг вълна. Най-големият световен производител на мохер е Южна Африка, следвана от САЩ. В сравнение с кашмира мохерът не е мека прежда, но той е траен, издръжлив, багри се изключително добре, има естествена лъскавина и не се степва. Поради тези качества е смятан за луксозна стока и цената му е по-висока от цената на обикновената вълна.

Ангорската вълна се добива от козината на ангорски зайци. През XVIII в. европейски моряци, чиито кораби били акостирали в турски пристанища, забелязали, че богатите жени носят красиви тънки шалове с копринен блясък, направени от заешка вълна. Моряците купили от тези зайци и ги пренесли във Франция. По-късно зайците били разпространени в Англия и Германия, а от там – в цяла Европа.  Средното количество вълна, което се получава от един ангорски заек за година, е 170 – 320 гр., което оправдава високата цена на тази вълна.

От камилска вълна се изработва една от най-меките, леки, еластични и плътни материи. Тъй като камилският косъм е кух, материята поглъща влагата и задържа топлия въздух. Създава се  затоплящ ефект, който засилва микроциркулацията на кръвта, подобрява обмена на веществата и засилва процеса на регенерация на тъканите. Пуловерът от камилска вълна не се наелектризира, сваля статичното електричество и защитава собственика си от въздействието на електромагнитните излъчвания.

Прочетете и:

Как да се адаптираме към студа през зимата

Как влияе времето на костите и ставите