Дъждовете през почивните дни причиниха огромни наводнения в някои райони на страната. Последствията са тежки, а работата по отстраняването на щетите продължава и към момента.

Това е пореден случай, в който населени места се оказват беззащитни пред природната стихия.

През 2005 г. беше първото наводнение на територията на България, обясни в студиото на „Социална мрежа” проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция „Агрометеорология” в НИМХ. По думите му оттогава, на всеки три, четири години, има подобни порои.

„Човешка грешка или времето е виновно? Аз бих казал, че причините са комплексни. От една страна времето поставя на изпитания готовността на хората, а от друга – хората, които не са си научили урока, които проявяват непрофесионализъм и безстопанственост, карат да наблюдаваме тези явления, които за пореден път се наблюдават в селата около Карлово”, коментира проф. Казанджиев.

Професорът разказа, че още през 2002 г. от института са предупредили, че до 2020 г., честотата на тези екстремни явления, ще се удвои в сравнение с края на 20 век. А същите явления до 2050-та година ще имат утроена честота.

В България се наблюдава удължаване на периодите със суша. След което следват интензивни валежи и после отново суша.

Повече гледайте във видеото.

Още по темата:

Продължава разчистването на щетите от природното бедствие в Карловско

За 12 часа в Русе падна три пъти повече дъжд от средномесечната норма

Порои наводниха Подбалкана