Тази сутрин в повечето райони на страната валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В следобедните часове обаче отново ще за появи купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни дъждове и гръмотевици и вятърът ще се усили.

Обявен е жълт код за опасно време в 18 области в Западна и Централна България, където се очакват интензивни валежи, придружени от гръмотевична дейност, и условия за градушки. Очакваните количества са между 35-40 л/кв.м.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Предупреждението важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

В източната половина от страната ще бъде предимно слънчево през по-голямата част от деня. В късния следобед ще се развие купеста облачност и на отделни места ще има превалявания. Вятърът ще е слаб до умерен от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 23 и 27 градуса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Над планините ще има значителна облачност, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна, която ще донесе гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще е до умерен от изток-югоизток. Максималните температури на височина 1200 м ще са около 17 градуса, а на 2000 м ще бъдат около 9 градуса.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, но следобед ще има развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще превали и прегърми. Вятър ще е слаб до умерен от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 24 и 26 градуса, температурата на морската вода е около 18-21 градуса, а вълнението на морето е 1-2 бала.

Прочетете също и:

Времето през юни ще донесе изненади

Бури и наводнения в страната